هاست چیست؟ + نکات خرید هاست

در این مقاله در ابتدا به زبان ساده بیان می کنیم که هاست چیست؟ و در ادامه کاملترین نکاتِ خرید هاست را گردآوری کرده ایم تا بتوانید به یک سرنخ جامع برسید برای انتخاب سرویس مورد نظر و یا شرکت ارائه دهنده هاست. لطفا تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
هر زمانی که تصمیم می گیرید یک وب سایت راه اندازی کنید باید به فکر محلی باشید که داده ها، محتوا، قالب و کلیه ی مدیا مربوط به سایت روی آن ذخیره شود. این محل ذخیره سازی هاست نام دارد.
هاست یک قسمت از یک سرور است که اطلاعات سایت شما روی آن قرار میگیرد و موجب می شود اطلاعات سایت شما در اختیار جهانیان قرار بگیرد.
پیش از این که اقدام به طراحی سایت کنید باید یک دامنه و یک هاست خریداری کنید. قبل از تهیه هاست باید درباره نکات مهم خرید آن بدانید. انتخاب هاست در عملکرد وب سایت شما بسیار تاثیر گذار است و می تواند در رتبه گوگل به عنوان یک پارامتر تعیین کننده باشد زیرا روی رضایت کاربران و افزایش سرعت سایت تاثیر می گذارد.
انتخاب یک هاست نادرست می تواند شما را از رسیدن به اهدافتان باز دارد و به طور کلی کسب و کار شما را نابود کند. نکات قبل از خرید هاست که برای شما تشریح می کنیم، به شما کمک می کند تا با انتخابی صحیح، کاربران خود را راضی نگه دارید.
تفاوت هاست و سرور
زمانی که برای خرید هاست جستجو کنید با انواع مختلف کلمات مواجه خواهید شد. شاید اولین چیزی که توجه شما را به خودش جلب کند کلمه سرور (server) باشد و این سوال برای شما پیش بیاید که تفاوتش با هاست چیست؟ در واقع از مهمترین نکات قبل از خرید هاست، همین شناخت تفاوت میان هاست و سرور است.
سرور نیز نوع کامپیوتر است اما در ابعاد وسیع و قدرت بسیار بالا. این دستگاه ها بالاترین قدرت پردازش را دارند و در شرایطی نگه داری می شوند که هیچگاه خاموش نشوند و همیشه به اینترنت دسترسی داشته باشند.
همانطور که گفتیم هاست بخشی از یک سرور است یعنی زمانی که شما هاستی را به مدت یک سال خریداری می کنید در واقع فضای کوچکی از یک سرور را اجاره کرده اید. به طور کلی از یک تا ۱۰۰ سایت می توانند روی یک سرور فعالیت کنند.
به عنوان یکی از نکات قبل از خرید هاست باید به شما بگوییم که هنگام خرید به این نکته دقت داشته باشید که روی سرور مربوط به هاست شما چه تعداد سایت در حال فعالیت هستند. زیرا هر چه تعداد سایت ها بیشتر باشد عملکرد کند تر خواهد بود.
چرا نباید از هاست رایگان استفاده کنیم؟
استفاده از هاست رایگان، اشتباه ترین ترین کاری است که ممکن است هنگام راه اندازی کسب و کار اینترنتی خود مرتکب شوید. باید سعی کنید از همان ابتدا حرفه ای رفتار کنید. گاهی هاست های رایگان با هدف انتقال کاربران به هاست های پولی راه اندازی می شوند و گاهی هم به عنوان هاستِ تست مورد استفاده قرار می گیرند تا مشتری از کیفیت هاستِ خریداری شده اطمینان حاصل کند.
ویژگی پنل سخت افزاری هاست
پیش از خرید هاست باید تمام ویژگی های آن را مد نظر قرار دهید. پس در خرید آن عجله نکنید و تمام نکات قبل از خرید هاست را که در ادامه ذکر می شود، بررسی کنید و سپس پلن خرید خود را برگزینید.
فضای هاست: فضای هاست به میزان فضایی گفته می شود که از یک سرور به بسته هاست شما اختصاص پیدا کرده است. مثلا شما ۱ گیگ از فضای سرور را به خود اختصاص می دهید. در هاست های اختصاصی کل فضای سرور به سایت شما اختصاص می یابد. این فضا نا محدود نیست اما با تکنولوژی های جدید توانسته اند میزان فضای سرور را بسیار بالا ببرند.
بنابراین باید بتوانید تخمین بزنید که سایت شما به چه میزان فضایی نیاز خواهد داشت و آیا سرور مورد نظر می تواند آن را تامین کند؟
پهنای باند: زمانی که کاربر از سایت شما بازدید می کند در واقع درحال دانلود محتوای سایت شما روی کامپیوترش است و زمانی که شما محتوایی روی سایت خود درج می کنید درحال آپلود فایل ها هستید. هرچه پهنای باند بالاتری داشته باشید آپلود و دانلود با سرعت بیشتری انجام می شود و تجربه کاربران از سایت شما خیلی بهتر خواهد بود.
کنترل پنل هاست: یکی از نکات قبل از خرید هاست این است که به نوع کنترل پنل آن توجه داشته باشید. برای این که بتوانید سایت خود را روی هاست ببرید باید به کنترل پنل هاست دسترسی پیدا کنید. کنترل پنل ها دقیقا مشابه فضای یک سیستم عامل هستند. از کنترل پنل هاست به منظور مدیریت امور مرتبط با هاستینگ استفاده خواهید کرد.
در مورد انواع کنترل پنل هاست می توان سی پنل، دایرکت ادمین، پلسک را نام برد.
cPanel یک کنترل پنل هاست برای هاست های لینوکس است که رابط گرافیکی جذابی دارد.
DirectAdmin نیز کنترل پنلی منبع باز است که رابط گرافیکی راحتی دارد و چنانچه با محیط لینوکسی مانوس نیستید می توانید با کنترل پنل دایرکت ادمین فضای هاست خود را راحت تر مدیریت کنید.
کنترل پنل Plesk نیز یک راهکار جامع برای کنترل هاست اشتراکی و مجازی و اختصاصی است و دارای امکاناتی است که موجب کاهش هزینه های عملیاتی می شود.(استفاده از این کنترل پنل برای سایت های وردپرسی پیشنهاد نمی شود)
آپتایم (Up time) چیست؟
آپ تایم به معنی میزان در دسترس بودن یک سایت است و آیتمی است که توسط گوگل چک می شود تا رنک مناسبی به آن سایت اختصاص دهد. اگر سایت شما به میزان زیادی قطعی داشته باشد جایگاه خود را در موتورهای جست و جو از دست خواهد داد. بنابراین باید از هاستی استفاده کنید که همیشه در دسترس است و کمترین میزان قطعی را دارد.
به همین منظور سایت هایی وجود دارند که آپ تایم سرورها را چک می کنند و میزان قطعی هر یک را مشخص می کنند. در ادامه برخی از این ابزارها را نام می بریم:
• Monitor Scout
• Got Site Monitor
بک آپ گیری هاست
تصور کنید یک روز از خواب بیدار می شوید و می بینید سایت شما دچار مشکلی شده است و در دسترس شما نیست. یا احتمال دارد اشتباها فایل را حذف کنید و یا سایت خود را ریست کنید. در این مواقع چکار خواهید کرد؟
هاست بک آپ می تواند شما را از میلیون ها خسارت نجات دهد و تمام اطلاعات سایت شما را بازگردانی کند. بنابراین هنگام خرید هاست باید این نکته را مد نظر قرار دهید که فرآیند بک آپ گیری را به خوبی انجام دهند و هر زمان که سایت شما از دسترس خارج شد بتوانند آن را برای شما بازگردانی کنند.
پشتیبانی هاست
کار آنلاین شب و روز نمی شناسد به همین دلیل یک وب سایت باید همواره پاسخگوی مشتریان خود باشد. همین امر برای شرکت ارائه دهنده هاست نیز صدق می کند. شما باید هاستی خریداری کنید که در هر زمان از شبانه روز پشتیبانی ارائه دهد و به سرعت پاسخگوی سوالات و تیکت های شما باشد.
دنیای آنلاین دنیای سرعت است به همین دلیل شرکت سرویس دهنده هاست شما باید نهایتا پس از گذشت یک ساعت به مشکل شما رسیدگی کرده باشد. تصور کنید سایت شما از دسترس خارج شده است و نیاز دارید با شرکت سرویس دهنده هاست خود ارتباط بر قرار کنید. طبیعتا پاسخگویی بعد از ۵ یا ۱۰ ساعت شما را عصبانی خواهد کرد.
قبل از خرید هاست، وضعیت پاسخگویی پشتیبانی را بررسی کنید و سعی کنید از شرکت هایی هاست بخرید که در این حوزه معروف هستند.
انواع هاست
قرار است این مقاله یک راهنمای جامع برای خرید هاست باشد. به همین دلیل تمام چالش هایی که شما هنگام خرید هاست دارید را پوشش می دهیم.
یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد با آن روبرو می شوند، این است که نمی دانند چه نوع هاستی مناسب کار آن هاست. در واقع این موضوع برمی گردد به تفاوت در ویژگی های نرم افزاری یک هاست.
هاست لینوکس- هاست ویندوز- هاست وردپرس- هاست اشتراکی – سرور اختصاصی- سرور نیمه اختصاصی- سرور مجازی -هاست ابری، انواع مختلف هاست هستند که هر یک برای هدف خاصی طراحی شده اند. در ادامه هر یک را توضیح خواهیم داد.
هاست لینوکس: همانطور که از نامش پیداست این نوع هاست بر پایه لینوکس است و سرورهایی که روی آن ها سیستم عامل لینوکس نصب شده این هاست را ارائه می دهند. هر وب سرور از یک زبان برنامه نویسی خاص پشتیبانی می کند و شما باید با توجه به زبان برنامه نویسی سایت خود نوع سرور خود را انتخاب کنید. مثلا سایت هایی که با PHP یا وردپرس طراحی شده اند می بایست هاست لینوکسی تهیه کنند.
هاست ویندوز: هاست ویندوز نیز هاستی است که سرور آن بر مبنای ویندوز بنا شده و با سیستم عامل ویندوز در حال فعالیت است. اگر زبان برنامه نویسی سایت شما ASP و ASP.NET است باید حتما هاست ویندوزی تهیه کنید.
هاست وردپرس: این نوع هاست به صورت اختصاصی برای سایت های خیلی بزرگ و پرترافیک وردپرسی طراحی شده است و تمام پیش نیاز های سیستم مدیریت محتوای وردپرس را داراست.
اگر درحال راه اندازی یک سایت وردپرسی هستید نیازی نیست این نوع هاست را تهیه کنید و صرفا همان هاست لینوکس پاسخگوی نیاز شما خواهد بود. اما زمانی که سایت شما به خوبی رشد کرد و مخاطب زیادی جذب کرد حتما یک هاست وردپرس تهیه کنید.
هاست اشتراکی: در این نوع هاست، منابع یک سرور بین چند سایت به اشتراک گذاشته می شود و برای سایت های کوچک تا متوسط مناسب است. مثلا با تهیه هاست اشتراکی شما می دانید که غیر از سایت شما ۶ سایت دیگر روی این سرور کار می کنند و تعداد از این بیشتر نمی شود. معمولا در هاست اشتراکی، سایت ها را محدود می کنند که در یک زمان بیش از حد مجاز از منابع سرور (CPU و RAM) استفاده نکنند.
سرور اختصاصی: زمانی که کسب و کار و سایت شما رشد کرده است و به مرحله ای رسیده است که حتی آخرین و قوی ترین پلن شرکت سرویس دهنده هاست کفایت نکند باید به فکر خرید یک هاست اختصاصی باشید. یعنی تمامی منابع یک سرور فیزیکی به طور اختصاصی در اختیار سایت شما قرار می گیرد.
زمانی که هاست اختصاصی تهیه می کنید به شما دسترسی به روت داده می شود اما توجه داشته باشید که قیمت سرور اختصاصی بسیار بالاست.
سرور نیمه اختصاصی: در اکثر موارد تفاوتی بین سرور نیمه اختصاصی و سرور اختصاصی وجود ندارد. این نوع سرور کیفیت بسیار بالایی از نظر قدرت و سرعت پردازش دارد. و برای وب سایت هایی با ترافیک بالا مناسب است.
سرور مجازی: سرور مجازی یا وی پی اس به معنای سرور مجازی خصوصی است که بخشی از یک سرور اختصاصی کامل است. در واقع با مجازی سازی، یک سرور اختصاصی به قسمت هایی تقسیم می شود که می توان با مقاصد مختلف از آنها استفاده کرد.
هزینه سرور مجازی از سرور خصوصی کمتر است زیرا منابع یک سرور واحد برای چند سرور مجازی ثابت است و میان آن ها تقسیم می شود.
هاست ابری: هاست ابری برخلاف هاست اشتراکی مناسب سایتهایی با ترافیک بالا است؛ زیرا مدیران سایت، دیگر دغدغه مدیریت سرور را نخواهند داشت.
در حالت عادی یک سرور برای میزبانی از یک سایت آماده می شود و بخشی از آن در اختیار وب سایت ها قرار می گیرد. اما در حالت هاست ابری این کار روی چند سرور انجام می شود و به صورت کنترل شده به صورت واقعی یا مجازی در سیستم برای استفاده قرار می گیرد. در این حالت آپ تایم وب سایت ها به بهترین حالت خود می رسد و احتمال قطعی بسیار پایین است. همچنین از منابع سرورها بهینه ترین استفاده را می توان داشت.
کلام آخر
طی این مقاله سعی ما بر این بود تا تمامی نکات قبل از خرید هاست را مورد بررسی قرار دهیم و تمام اصطلاحات و مواردی که ممکن است مبهم به نظر برسد را با زبان ساده توصیف کنیم. به طور خلاصه باید برای خرید یک هاست خوب با توجه به نکاتی که در متن ذکر شد، ابتدا پلن مورد نیاز خود را شناسایی کنید و سپس شرکتی را انتخاب کنید که خدمات و پشتیبانی خوبی ارائه می دهد.
ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید.
ممنون از مقاله خوبتون. برای شروع کار بهتر هست از هاست اشتراکی استفاده کنیم، درسته؟ تا اگه بعدا تعداد کاربران بیشتر شد بریم سراغ سرور اختصاصی.
بله خانم رستمی درست میفرمایید
در ابتدا و شروع کار برای کم کردن هزینه ها و اینکه متوجه بشید چه تعداد مخاطب دارید همون هاست اشتراکی رو تهیه بفرمایید، در صورتی که کسب و کار شما رونق گرفت تو ادامه کار میتونبد یک سرور اختصاصی تهیه کنید…